lördag 12 januari 2013

Helene Schjerfbeck på Waldemarsudde

Vi vet att människor försvinner ibland. G hade en chef som bara försvann en dag och aldrig mer hördes av.  Målaren Evert Lundquist hade två tvillingpojkar varav den ene försvann som ung man, ingen vet vart. Man slutar aldrig att fundera över vad som hände.

Den vackre kosacken, 1878
Skidåkerskan, 1909
Konvalescenten, 1888
Självporträtt, 1915
Självporträtt, 1945
Men hur kan engelsmannen som Helene Schjerfbeck var förlovad med gå upp i rök? Han ska ha brutit förbindelsen när hans föräldrar menade att fästmöns haltande gång berodde på tuberkulos (istället var orsaken ett olyckligt fall i barndomen). Efter brytningen förstörde Helene alla hans brev och sa till sina vänner att förstöra de brev där hans namn förekom. Hon måste ha haft lojala vänner för resultatet är att i dag vet ingen vad han hette.

Det är 150 år sedan Helene Schjerfbeck föddes och 110 verk av den stora finska konstnären från 1880-talet fram till 1940-tal visas nu i sal efter sal på Waldemarsudde (t o m 23 februari). Besökaren får se intensiva målningar av hus och och landskap men längst stannar man vid porträtten: självporträtt, barnporträtt, porträtt av vänner och porträtt av den gamla modern som Helene Schjerfbeck levde tillsammans med i flera år på finska landsbygden medan hon hela tiden längtade tillbaka till Frankrike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar