söndag 20 januari 2013

Oroar mig

Tänk om vi kunde leva utan minsta orostanke. Slippa högt blodtryck, dålig sömn, nedbitna naglar, övervikt och vad mer som oro kan föra med sig. Men vi vore inte människor om vi inte oroade oss.

Jag oroar mig för lejonen. Det finns i dag bara 32 000 lejon kvar i Afrika jämfört med omkring 100 000 lejon runt 1960 och orsaken är en dramatisk befolkningsexplosion -- från 230 miljoner människor söder om Sahara för 50 år sedan till 880 miljoner idag -- som betyder att savannerna har krympt och lejonen, liksom många andra djurarter,  har trängts undan.

Jag oroar mig för elefanterna. I Sudan fanns 130 000 elefanter år 1986, nu återstår bara omkring 5 000 och de kan vara helt borta om några år. Senast läste jag om hur en grupp på 12 elefanter brutalt dödats med automatvapen av tjuvjägare i östra Kenya och därefter fick sina betar avsågade.

Jane Goodall vill fästa världens uppmärksamhet på situationen och försöker tillsammans med David Attenborough att få FN att agera mot försäljning av elfenben. Många menar att Kina ligger bakom tjuvjakten på elefanter. I Kina är elfenben en eftertraktad vara och den som smugglar in betar i landet får bra betalt. Nu tänker jag undvika att köpa varor från Kina.

Mer ändå mer oroar jag mig för unga kvinnor i Asien, villebråd för våldsamma, samvetslösa män. För drygt 30 år sedan bodde jag fyra månader i Delhi och då var det inte så här. Våldtäkter måste ha förekommit då också -- och jag minns en handbok för husmödrar som varnade för att låta barnen vara ensamma tillsammans med manliga släktingar och tjänare -- men man läste inte om grymma gruppvåldtäkter i tidningen.

Det sexuella våldet är inte begränsat till Indien. I Bangladesh var det i början av december en tonårig flicka som våldtogs av fyra män i flera dagar och sedan lämnades vid ett järnvägsspår. Från Nepal har det rapporterats om en ung kvinna som våldtogs och dödshotades av en polis. I flera asiatiska länder har man nu, efter de massiva protesterna i Delhi, börjat prata klarspråk om sexuella övergrepp mot kvinnor och demonstrera mot våldet.

Våldtäkter, inklusive gängvåldtäkter och våldtäkt på unga flickor av polis, förekommer också i vårt land dessvärre. Just nu ger Sveriges radio en dokumentär  i två delar  -- andra delen sänds i eftermiddag -- med rubriken "Den fastspända flickan" som handlar om en av de unga flickor som våldtogs av polischef Göran Lindberg. Det är skakande program.


2 kommentarer:

 1. Hej Görel!
  Ja tänk om man kunde låta bli att oroa sig. Vi ska ju tänka positivt för att höja världens goda energier och smitta av oss med våra goda handlingar till andra. Men det är lättare sagt än gjort. Så mycket elände och ondska som det finns runt omkring oss. Vi får kämpa på.
  Tack för att du tar upp viktiga och intressanta ämnen i ditt bloggande.
  Ha det så gott!
  Yvonne

  SvaraRadera
 2. Tack för ditt brev! Ja, vi får kämpa på tillsammans! Jag önskar dig en god fortsättning på 2013!

  SvaraRadera