måndag 22 april 2013

Mina vackra gener

Flera gånger har jag tänkt att det vore spännande att skicka iväg ett DNA-prov och få sina genvarianter kartlagda. En chans att lära känna sig själv på djupet  -- vilka genmutationer har skapat just mig? Och kanske få en aning om hur många friska år man har kvar innan man dukar under för demensen, slaganfallet eller sin förutbestämda cancersjukdom.

Nu när jag har läst Mina vackra gener av Lone Frank är jag inte så säker på att jag ska ha bråttom. För det första bör man ha lika mycket kunskap som den insatta Lone Frank för att rätt tyda det svar på DNA-testet som kommer från laboratoriet, för det andra utvecklas de genetiska verktygen för varje vecka. Jag väntar nog med att skicka iväg ett skrapprov.


Vikten av gener  är skriven av Karin Bojs och Anna Bratt. Vissa genvarianter är kopplade till fetma och ju fler sådana riskvarianter man har ärvt från sina föräldrar, desto svårare blir det att hålla vikten.  Bojs och Bratts bok ger god information om genetikens betydelse för kroppsvikten men genforskningen är inte stillastående. När boken kom ut 2011 kände man till ett 30-tal gener kopplade till fetma men sedan dess har forskarna identifierat ändå fler. I dag är ett 40-tal genvarianter länkade till fetma.

Båda böckerna är mycket läsvärda för alla intresserade av genetik och psykologi. Lone Frank får veta att det psykologiska test hon gjort visar att hon är den ovänligaste människan av alla och ja, hon medger att hon kommer ofta i bråk. Kan hon hjälpa det om det ligger i hennes gener?

Bilden visar en grön växtvägg på Centralstationen i Stockholm. Att sitta ned och titta på den gröna väggen kan dämpa resenärens ursinne över försenade tåg.

3 kommentarer:

  1. Jag hyllar nog devisen att "det man inte vet det har man inte ont av". I gengäld kan man ju lått få en slång av hypokondri. Men man kan ju försöka att förebygga sjukdom med t ex kost, motion mm. Själv försöker jag förebygga stroke/blodpropp genom att äta 125 mg magnecyl (acetylsalicylsyra) nästan varje dag. Jag tänker inte resonera som min 97 år gamla mor gjorde: "jag har då inte märkt att Trombyl gör någon nytta..."

    SvaraRadera
  2. Jag undrar bara, ger inte magnecyl varje dag biverkningar?

    SvaraRadera
  3. Det påstås att ASA kan orsaka blödningar i magsäcken. Jag har hållit på i fem år och ännu inte märkt några biverkningar, men det är väl så att alla inte drabbas. Jag såg ett TV-program där företaget som tillverkar Aspirin (acetylsalicylsyra, ASA) gör tester för att så småningom ev lansera Aspirin som ett förebyggande medel mot stroke. Tänk om ASA drastiskt kunde minska antalet stroker. Dessutom finns ju redan Trombyl (ASA) som läkemedel. Någon nytta borde det väl göra.

    SvaraRadera