söndag 12 maj 2013

Lycka för mig

You are here right now, står det på väggen i Bonniers konsthall. Det är klart, så är det alltid. I varje ögonblick befinner man sig precis där man är. Are you really happy? står det på nästa tavla. Det är knepigare att ta ställning till. Är jag maximalt lycklig? Hur mycket lycka har jag rätt att kräva? En kärleksfull relation, en mysig familj, goda vänner -- jag tror att jag får vara nöjd. Happiness does not come from accumulating things, står det på en tredje tavla. Just det, samla på sig saker är heldumt. Man blir olycklig av den plats de tar och den tid det som går åt att vårda dem.

Dansken Jeppe Heins utställning på Bonniers konsthall har titeln Ett leende för dig och handlar om lycka och glädje, ämnen som kom att intressera konstnären förra året när han reste i Bhutan, det lilla bergiga landet beläget mellan Indien och Kina. I Bhutan talar man inte om bruttonationalprodukt utan om bruttonationallycka. Kanske borde vi börja göra det i Sverige också?

I Bhutan såg Hein buddhistiska munkar som spelade på stora skålar. I konsthallen ser man likadana skålar  placerade på höga piedestaler (besökaren uppmanas att inte välta dem). Varje gång någon går in i hallen lösgörs ett rep med en svart kula som ljudlöst börjar löpa i en bana i taket -- besökaren kan följa "sin" kula hela den slingrande vägen tillbaka till receptionen -- och varje gång den svängande kulan träffar en av skålarna hörs ett  ljud som påminner om klockspelet i Stadshustornet. Ju fler besökare, desto mer klockklang....

Ja, jag blir lite lycklig av kulbanan. Men jag blir ännu mer barnsligt lycklig av att sitta ned på en pall och därmed starta en rökmaskin. För en kort stund är jag osynlig, omsluten av rök.... 

Hur ser lycka ut? Hur smakar lycka? Hur luktar lycka? Vilken färg har den? Det vill Hein att besökaren talar om för honom. Mina svar ser ut så här, just i dag:
Lyckan har färgen av - ljusgröna björklöv.
Lyckan ser ut som - en badvik med stojande barn.
Lyckan smakar som - en tjock skiva parmesanost. 
Lyckan doftar som - de vita magnoliaträden i Berzelii park som blommar just nu, se min bild från i går.
Bilden på rökmaskinen är tagen av Per Kristiansen och kommer från Bonniers konsthalls hemsida.
Blommande, doftande magnoliaträd i Berzelii park 11 maj
Blommande päronträd i Berzelii park 11maj
Körsbärsträden i Kungsträdgården har nästan blommat över och marken under dem är rosa av blomblad 11 maj


2 kommentarer:

  1. Det var fina tankar om olika lyckor. Rolig rökmaskin också.
    Vg de blommande träden blev jag förvånad över att blomningen har kommit så långt i Sth. Här i N Bohuslän har björklöven nätt och jämt slagit ut. Det är riktigt skirt grönt nu, bästa tiden på året. Av körsbärsblommor syns ännu inga, bara stora sprickfärdiga knoppar. Allt kommer väl att explodera nu med värmen som redan känts av idag. Det är minst två veckor sent i år, så Mantetympningen får vänta ännu ett bra tag.

    SvaraRadera
  2. Här i Mälardalen blommar nästan allt! Även slånbuskarna har börjat blomma och kanta åkrarna med vitt. Jag tror att Sörmlands Kalvill och Gyllenkroks Astrakan kommer att slå ut i dag. Och kanske också en blomma på den magnoliabuske som vi aldrig har lyckats få fason på sedan rådjuren åt nästan hela. Lycka till med Mantetympningen!

    SvaraRadera