söndag 29 juni 2014

Vad man får och inte får


"Vertumnus" av Arcimboldo
"Höst" av Philip Haas, fritt efter Arcimboldo
"Vinter" av Philip Haas, fritt efter Arcimboldo

Får man leka med maten? Bygga bilder av frukt och grönsaker till exempel? Det är klart att man får och kanske tycker barnen då att det smakar godare med rädisa och melon. Den store konstnären Giuseppe Arcimboldo lekte med maten och skapade en rad kända konstverk varav tavlan Vertumnus (kan stavas på olika sätt) och Bibliotekarien finns på Skokloster slott. Riktigt hur de kommit dit vet man inte. I sommar pågår på slottet en sevärd utställning om Arcimboldo och hans konst. Man har till exempel låtit den amerikanske konstnären Philip Haas spinna vidare på Arcimboldos årstidstavlor.

Man får leka med maten. Däremot får man inte bitas eller uttrycka sig nedsättande om andra människor. Samma vecka händer det här: 1) den kände fotbollsspelaren Luis Suarez biter en anfallssspelare i axeln under match och 2) den kände operasångaren Loa Falkman är oförskämd under sändning mot allsångsledaren Petra Marklund.

Man bits inte som vuxen om man inte gjort det som barn. Om Suarez kan man säga att han visar ett infantilt beteende, att han troligen haft för vana att bita sina antagonister alltsedan sandlådetiden och att han saknar såväl mognad som impulskontroll.

Vad ska man säga om Falkman? Jag vet inget om honom, men ingen talar föraktfullt till en kvinna i ett teveprogram om han inte har uttryckt sig föraktfullt till kvinnor tidigare och i andra sammanhang.

Jag tar bloggledighet och återkommer omkring 15 juli. Ha det bra!

2 kommentarer:

  1. Loa verkade bli provocerad av att Petra visade en viss tveksamhet inför hans kära operakonst, men jag tror att han efteråt önskat att han hunnit bita sig i tungan innan klumpigheten for ut.

    SvaraRadera
  2. Intrigen i en opera kan verkligen vara mycket svår att följa. Loa Falkman har varit med länge och borde ha mött sådana synpunkter tidigare. Jag älskar Metropolitans opera-utsändningar (som vi kunde se i Sigtuna tidigare) men utan det programblad som detaljerat beskriver handlingen i varje akt hade jag stått mig slätt.

    SvaraRadera