söndag 21 september 2014

Obehagliga dikter

Är du fan till någon? Själv är jag fan till författaren Ingrid Sjöstrand. Jag skulle vilja åldras som hon gör med sin tankekraft, humor och vitalitet i behåll.

Ingrid, som blir  92 år i november, släppte sin nya diktbok Planet till salu, Blå. Obehagliga dikter (utgiven på Gidlunds förlag) i går med lördagskafé! dikt! sång! musik! Publiken fick höra Ingrid läsa sina dikter (tankeväckande texter om kärnkraft, krig och vårt tanklösa sätt att fördärva planeten) och vi fick dessutom lyssna till sång och musik framförd av barn och barnbarn.

Jag vill gärna citera en av dikterna från den nya boken:

Jaa?
Ska vi satsa på "Försvar"
Eller
på en framtid där barnen
kan leva?
Det finns bara
ett försvar
mot den senaste
krigstekniken

FredI början av 1980-talet mobiliserade freds- och miljörörelsen stora skaror i kampen mot kärnkraft och kärnvapen. Även kvinnorörelsen slöt upp på bred front, vilket bildandet av organisationen Kvinnokamp för fred är ett exempel på. Författaren Ingrid Sjöstrand (f. 1922) var en av initiativtagarna till organisationen. Under åren som följde skrev hon många dikter som kom att användas som bruksdikter inom de olika rörelser organisationen var en del av. En av de mest spridda och lästa dikterna är ”Elda under din vrede” från 1979:

Elda under din vrede
med maktens nyheter
Dämpa inte din smärta
över livet
som stjäls ifrån oss
Trösta inte din sorg
över världen
som våldtas
inför våra ögon
Elda under din vredeInga kommentarer:

Skicka en kommentar