söndag 14 september 2014

Tänk på telomerernaLauren Bacall lever inte längre men flera andra stora stjärnor  är fortfarande vid liv. Som  till exempel Olivia de Havilland (98), Kirk Douglas ( 97), Maureen O´Hara  (93) och Luise Rainer (104). Kanske begåvades de med exceptionella gener, kanske har de  aldrig hänfallit åt ett stillasittande liv. Deras telomerer har hållit sig långa och smidiga.

Det verkar vara telomererna som det hänger på om vi ska leva länge.  Forskarna jämför dem med den där skyddande lilla plastbiten ytterst på skosnöret. Telomerernas uppgift är att skydda kromosomerna från att fransas upp, klumpa ihop sig och bli kortare. Så snart vi börjar tillbringa mycket tid i soffan och favoritfåtöljen, hotas telomererna av en ödesdiger uppfransning som kortar vår livslängd.

I en ny studie som publicerats i British Medical Journal visades att fast människor som motionerade ofta tenderade att vara friskare än andra, så var den viktigaste faktorn för god hälsa i vilken utsträckning som folk rörde på sig. Ju mindre tid som vi sitter ned under dagen, desto längre är våra telomerer och desto större chans att få leva länge.

Läkaren och forskaren Mike Loosemore menar att vi behöver inte ägna oss åt jobbig motion utan man kan nöja sig mindre ansträngande aktiviteter. Huvudsaken är inte fastna i stillasittande. Han hävdar att det är lika effektivt att vara på fötterna tre timmar om dagen, fem dagar i veckan, som att springa tio maraton om året. De tre timmarna kan förlänga livet med två år. Det låter bra.

Det var svampens dag förra söndagen. Jag firar svampens dag alla dagar den här tiden och plockar delikata svampar vid varje skogspromenad. Överst en bild på den jätteröksvamp (1.2 kg) som G fann vid Ekolsunds slott nyss (intill en vit astrakan).

Ta inte bilen, promenera till vallokalen i dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar