fredag 24 juli 2015

Lästips -- Oloflig beblandelse

Sverige är den här sommaren inneslutet i en kalluftsbubbla och vad passar då bättre än att läsa böcker.
Anita Salomonsson kommer från Hjoggböle i Västerbotten, en by varifrån inte mindre än fyra författare härstammar. Anitas bror Kurt Salomonson (ja, syskonen stavar sina namn olika) är en av dem, Per -Olof Enquist en annan. Oloflig beblandelse, Anitas senaste roman, handlar som alla hennes böcker om en verklig person. Läsaren får den här gången möta Sara Greta, en ung kvinna och ett rättsfall från början av 1800-talet.

Oloflig beblandelse är en bok om att vara oäkting. Författaren lyfter fram Sara Gretas svåra öde: när hennes unge make dör har hon ingen arvsrätt efter honom, hennes svärmor föraktar henne och den lille sonen kommer oundvikligen, som född av en oäkting, att behandlas illa.
 
Författaren Anita Salomonsson bor i Umeå. I bakgrunden stadens klassiska kafé Nya Konditoriet där jag träffade Anita  i förra veckan.

Anita Salomonsson har tagit reda på allt om villkoren för kvinnor  i början av 1800-talet och hon har en stark förmåga att göra det förflutna närvarande för oss. En ytterligt välskriven bok som jag vill rekommendera. Perfekt val för en bokcirkel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar