söndag 19 juli 2015

Stieg Larssons plats

Kulturtjänsteman 1 (K1):  Det har kommit en propå om att vi borde hedra Stieg Larsson.Vad gör vi?
Kulturtjänsteman 2 (K2):  Ger honom en gata kanske? Han är ändå världens mest kända västerbottning.
K1: En gata är för mycket. Förresten har alla gator i Umeå redan namn.
K2: En plats kanske? Stieg Larssons plats.
K1: Men var ska den ligga?
K2: Jag vet ett prång. Intill vårt nya fina kulturhus, men ändå utanför. Smått symboliskt.
K1: Vi sätter upp en tavla som säger "Stieg Larssons plats".  I samma färg som
stenväggen så ingen lägger märke till den.
K2: Till verket!

Stieg Larssons plats
Så tror jag snacket gick på kulturkontoret i Umeå när det bestämdes tidigare i år att inrätta Stieg Larssons plats: avsides, inklämd, svår att hitta till. Stentavlan med texten "Stieg Larssons plats -- Det fria ordet färdas långt" återfinns bakom cykeln.

Umesonen Lars Widding,  journalist på Expressen och författare som inte heller tillhörde den finlitterära världen, har rönt en bättre behandling. Nyss fick han en fin liten park, Lars Widdings park.
Lars Widdings park
På länsmuséet har Lars Widding ett rum med alla hans böcker på plats. Där kan man också se ett foto från föräldrahemmet på Kungsgatan. Gossen på isbjörnsfällen är den blivande bästsäljarförfattaren.
 

Sätt dig i fåtöljen som kommer från föräldrahemmet och lyssna på Lars Widdings tal till umeborna, säger ett anslag på väggen i rummet. Jag hör inte ett ord. Radion som förmedlar talet är trasig, förklarar man i museireceptionen. Jag föreslår dem att sätta upp en skylt. Varför inte samma skylt som hela veckan varit fäst vid hotellets espressomaskin:  "Avstängd pga plötslig otur. Reparatör på väg!". Inga kommentarer:

Skicka en kommentar