söndag 8 maj 2016

Stressa ned med en digital konstrunda

Konst, sa en lärare när jag läste konsthistoria 20 poäng på Stockholms universitet en gång för länge sedan, är artificiella åskådningsobjekt. Det är i naturen vi hittar de icke artificiella åskådningsobjekten som denna vackra lilla padda. I går förmiddag stod den plötsligt på asfalten utanför garagedörren, stod där som förstenad av våra blickar tills G bar bort den till ett skuggigt hörn av tomten.

Att vistas i naturen är bra för människan, ger ro och lugn. Men att se på konst bidrar också till god hälsa. Det har italienska forskare visat i en studie. Man tog 100 volontärer de 240 stegen upp till kupolen på Vicoforte-basilikan nära staden Cuneo  i Piedmont-regionen där de under två timmar fick beundra målningar från 1700-talet. Forskarna mätte deltagarnas halt av stresshormonet kortisol i saliven före och efter. Man fann att mängden kortisol var i genomsnitt 60 procent lägre efter de två timmarna i den vackert utsmyckade kupolen.

En enda studie är inte mycket att sätta tro till. Ändå kan det inte vara fel att sätta sig ned med en bok med vackra konstreproduktioner om man behöver lugna ned sig. Eller gå till https://www.google.com/culturalinstitute/project/art-project och möt konst från olika muséer. Underbart att kunna sitta i sin egen sköna stol och göra en digital konstrunda. Google Art Project visar ett par hundra tusen verk från hela världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar