onsdag 22 februari 2017

Förlorad i rymden

Varken filmbolag eller konstgallerier använder alltid svenska titlar numera. Varför ska den nya utställningen på Bonniers konsthall heta "Lost in space"? Låter det mer spännande så? Lockar det fler till konsthallen? Jag undrar det.



Den nya utställningen är ett verk av Susan Philipsz från Skottland, verksam i Berlin. Inför sin medverkan som gästkonstnär på Bonniers konsthall skickade man henne flera idéer att arbeta med och hon fastnade för Harry Martinsons och Karl-Birger Blomdahls verk "Aniara".  Susan Philipsz, som är ljudkonstnär, har gjort en installation som spelats in i Sverige. Kameran har åkt i en bana runt en ensam violinist som spelar första violinstämman ur "Aniara" ton för ton. Där de andra instrumenten skulle ha spelat, blir det avbrott för tystnad. Tonerna, står det i utställningskatalogen, "blir som en morsekod genom rymden från en nödställd astronaut".

Det var många besökare på vernissagen i går kväll och installationen kom inte till sin rätt. Jag får gå tillbaka till konsthallen  och lyssna på  den nya versionen av "Aniara" samt de andra ingående ljudverken en stillsam eftermiddag.



Sara Arrhenius har arbetat i 10 år som chef för Bonniers konsthall. Detta är hennes sista utställning där, sedan tar hon över som chef för Kungl. Konsthögskolan. Sara Arrhenius efterträds av Magnus af Petersen som tillträder 1 april.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar