söndag 9 april 2017

Dagen efter terrordådet


När jag kom med tåget till Älvsjö i går vid lunchtid för att arbeta i Pomologiska Sällskapets stånd fann jag att kön till Trädgårdsmässan började uppe vid pendeltågsstationen och rörde sig mycket långsamt framåt. Alla inpasserande visiterades av säkerhetskontrollanter vid mässingången, därav den långa kön. Det var färre besökare än vanligt på mässan -- många valde att stanna hemma med sin sorg över det hemska terrordådet.

Lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm har givetvis konsekvenser. Alla vi som bor i stockholmsområdet kommer -- åtminstone för en tid -- att vara mer uppmärksamma på ovanliga beteenden, hastiga rörelser, höga ljud och annat som sticker ut som annorlunda. Vi blir självklart  vaksamma och rädda när något så fruktansvärt som det som hände i fredags har inträffat. Alla tänker: jag kunde själv ha gått där på Drottninggatan just då och blivit ett offer.

Men media rapporterar också hur fantastiska storstadsbor har hjälpt utsatta medmänniskor: gett husrum och mat till främmande personer som inte kunnat ta sig hem (eftersom allmänna kommunikationer från Stockholm stängdes av) och bistått människor med bilskjuts till Arlanda och andra platser.

Vi måste fortsätta att samarbeta och stödja varandra. Det är enda sättet att gå vidare.

Stjärnmagnolia  i ett stånd på Trädgårdsmässan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar