torsdag 11 maj 2017

Hur bli av med Trump?

Bara 40 procent  av befolkningen i USA är för sin president, visar en undersökning. De övriga 60 procenten går i spänd väntan för vad som kan hända härnäst. Nu har Donald Trump sparkat FBI-chefen  James Comey vilket måste ses som en despotisk gest och ett angrepp på amerikansk demokrati.

Hur göra sig av med den sittande amerikanske presidenten? Det är en fråga som diskuteras i senaste numret av The New Yorker (8 maj, 2017). Man flyttar inte så lätt på en äldre man som är 190 cm lång, väger 107 kilo och har blivit vald till Förenta Staterna högste ledare.

Trumps motståndare pekar på underligheter i hans tal och beteende. Han är för våld och tortyr. Han skryter om sexuella övergrepp. Amerikanska psykologer och psykiatriker drar sig för att bedöma politiker sedan den gången 1964 när mer än tusen psykiatriker uttalade att Barry Goldwater var olämplig som president och kallade honom störd, impulsiv och paranoid. Goldwater stämde för förtal och vann. Därefter antog The American Psychiatric Association sin så kallade Goldwater-regel som säger att man inte får diagnostisera någon utan att ha träffat personen ifråga och man får inte utan lov sprida vad man vet om en persons hälsotillstånd. Rimliga regler, kan man tycka.

Nu har ändå mer än 50 000 psykologer och psykiatriker kommit till slutsatsen att viktigare än Goldwater-regeln är skyldigheten att varna när en person riskerar att skada andra människor. De har skrivit under ett uttalande som säger att Trump är "too seriously mentally ill  to perform the duties of president and should be removed". 

Läser att The Victoria and Albert Museum i London har införlivat protestmössan the pussy hat i sina samlingar. Det är alltså den rosa mössan som stickades och bars av tusentals kvinnor i den stora protestmarschen mot Donald Trump dagen efter  presidentinstallationen. Det borde vara dags att ta fram mössorna och marschera på nytt.
2 kommentarer:

  1. Ja, man blir förtvivlad över hur ett så inflytelserikt land kan styras av en sådan impulsiv, oempatisk och i vissa fall okunning person. Det är mer än skrämmande!

    SvaraRadera
  2. Skrämmande är ordet! Men nummer 45 har nu så mycket och så många emot sig att jag tvivlar på att han har sitt ämbete kvar vid årets slut.

    SvaraRadera