söndag 3 december 2017

Tjänster och gentjänster

År 2006,  nio år efter att Jean-Claude Arnault anklagats i Expressen för att ha begått sexövergrepp mot kvinnor, skriver Horace Engdahl och Per Wästberg tillsammans med fem andra kulturpersoner ett brev till Konstnärsnämnden och föreslår att Jean-Claude Arnault ska få livstidslön från staten. Men det blev inget av det.

År 2007 skrev Per Wästberg till Kulturdepartementet och föreslog att kulturprofilen skulle få en vacker orden. Inget napp, varpå Per Wästberg skrev igen år 2011 i samma ärende och sedan ytterligare en gång 2013. Först tredje gången gav man vika och Jean Claude Arnault kunde hämta ut sin Nordstjärneorden år 2015.

Man blir förvånad. Har Per Wästberg arbetat lika envetet för att ledarna för Operan, Dramaten och Stadsteatern ska få en kunglig orden? Skulle inte tro det. Kan det vara så att tjänst lönas med gentjänst? Har Per Wästberg haft tillgång till kulturprofilens övernattningslägenhet i Stockholm? Fått hjälp med översättning av franska texter?

Jean-Claude Arnault står polisanmäld av fem kvinnor för våldtäkt och sexuella trakasserier.  Hoppas polisens utredning går till botten med allt och att den utredning som Svenska Akademien har initierat visar om Jean-Claude Arnault på ett otillbörligt sätt påverkade Svenska Akademien år 2015 när Svetlana Aleksijevitj fick Nobelpriset. Aleksijevitj utges på det lilla bokförlaget Ersatz som drivs av Ola Wallin, god vän till Jean-Claude Arnault. Samma förlag, Ersatz, gav år 2007 ut den 749 sidor tjocka boken Källarhändelser, en hyllningsbok till Jean-Claude Arnault.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar