fredag 30 mars 2018

Haute couture hos Sven-Harrys

S visar sitt inköp inför utlandsresan, en grön snygg omlottklänning från det stora lågprismodehuset. S ska resa utomlands. Både hennes mormor och jag kommer med förmaningar: bli nu inte kär i en italienare. Inte för att det är något fel på italienare, men Italien så ligger långt bort och vi vill behålla henne här.

Hoppas att den gröna klänningen inte är sydd av underbetalda kvinnor som sliter långa dagar med massproduktion i en dragig fabrikslokal. Andra kläder kräver fler arbetstimmar. Jag går till Sven-Harrys museum och ser en utställning med haute couture där huvudnumren utgörs av Sara Danius fyra vackra galaklänningar: en röd, en grön, en vit och en svart. Sara Danius är systerdotter till Sven-Harry och jag gissar att klädutställningen kom till efter hennes förslag.

Sara Danius nobelklänning från 2015
















Sara Danius nobelklänning från 2017. Varför har jag aldrig ägt en klänning med släp?
Selma Lagerlöfs klänning sydd på Augusta Lundins ateljé till Nobelfesten 1909, en  stilig blåsa utan släp i pastelltoner med broderier och pärlor.
Bland besökarna på Sven-Harrys sågs modeskaparen Gunilla Pontén i svart och rosa som förklarade  haute couturens idéer för sin väninna



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar