lördag 28 april 2018

Betala inte barnen för betyg


Kungsträdgården 26 april
I går kunde jag se unga människor i vita mössor som gick med glada steg på Söder. Det är bara april men i Stockholm har flera redan fått sin studentexamen och jag kom att undra hur många av dem som fått pengar av sina föräldrar för att jobba sig till ett bra betyg.

Jag var i Stockholm för att lyssna på ett föredrag av Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap och därmed expert på  hjärnan och lärande.

Torkel Klingberg berättade att när hans dotter var 16 år kom frågan om hon inte kunde få 1000 kr för varje ämne som hon fick toppbetyg i. Först blev han irriterad: hon skulle plugga för att hon hade allt att vinna på det för sitt framtida liv, inte för att han betalade henne för det. Sedan tänkte han: jamen, det kanske är värt att jag betalar lite?

Torkel Klingbergs tredje tanke var att undersöka vad vetenskapen säger. En studie på 36 000 ungdomar visar att det hjälper inte upp betygen ett enda dugg om föräldrarna lovar att betala för goda resultat! Det är väldigt mycket bättre att föräldrarna försöker uppamma en ökad, inre motivation hos barnet och lära pojken eller flickan att hålla fast vid ett långsiktigt mål -- att få bra betyg och därmed chans till en bra utbildning -- och inte ge upp vid motgångar och frustrationer. När barnet självt har bestämt att det ska lyckas i skolan är chansen större att hon eller han också gör det. 

Feedback påverkar kämparandan -- grit som det ofta kallas i dag -- men föräldrar ska inte slentrianmässigt ge menlöst beröm som "vad duktig du är". Det är mer verkningsfullt att säga till exempel så här: "det var bra gjort, men nästa gång kan du planera på ett annat sätt och tänka ett varv till innan du lämnar in provet så ska du se att du lyckas ännu bättre".

Torkel Klingberg tipsade om ett gratisverktyg kallat Vektor som finns att hämta  på cognitionmatters.org och stimulerar barnen att lära sig matematik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar