söndag 21 oktober 2018

Kyssen

Radioprogrammet Studio Ett, innehöll i torsdags ett inslag med Anton Karis som intervjuade mig angående den nya boken boken om bedrägerier och hur man skyddar sig. Man sände också en intervju med Jan Olsson, polisens nationella bedrägeriexpert. Man kan säga att Jan och jag framförde samma budskap: i dag gäller för var och en av oss att visa sund skepsis och vara vaksam mot bedragare.

Tyvärr tror jag inte att titeln på den nya boken -- som alla behöver läsa och begrunda för att vara medveten i vardagen -- kom med i programmet. Titeln är Bara bluff. Din överlevnadsguide i en värld där bedragarna blir fler och fler.  Finns att beställa i nätbokhandeln och i traditionell bokhandel.


På Kulturhuset i Stockholm visas just nu en utställning med bilder tagna av Robert Doisneau, känd fransk fotograf (1912 - 1994). Hans mest omtalade fotografi har titeln Kyssen och  visar ett ungt pars heta kyss framför Hotel de Ville  i Paris. Bilden publicerades i Life  12 juni 1950.
 


Som jag berättar i  Bara bluff uppgav Doisneau först att detta var en ögonblicksbild, paret var ovetandes om hans kamera. När han många år senare sedan blev uppsökt av två personer, som påstod sig vara paret på bilden och krävde ersättning, bekände fotografen färg: bilden var iscensatt. Han hade sett de unga förälskade paret och övertalat dem att kyssas på olika ställen i Paris.

Ungdomarna på bilden var Francoise Delbart och Jacques Carteaud. Hur gick det för dem? Kärleken tog slut ett år senare. I april 2005 sålde Francoise sin kopia av bilden, som var signerad av fotografen,  för 155 000 euro.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar