fredag 18 januari 2019

Falsk identitet

"Ett mord annonseras" är titeln på en deckare av Agatha Christie som kom 1950. En lagom lättsam bok för   julhelgen. Det slog mig under läsningen att det är precis som man brukar säga: ju mer tiden går och allt förändras, desto mer förblir likadant.

En polis klagar att det är svårt att veta vilka de boende i ett samhälle egentligen är. Vem som helst som gör sig lite besvär kan skaffa sig ett lämpligt identitetskort.  I staden, tänker polisen Craddock, begär man inte att man ska känna sina grannar: Nu kände inte heller de som bodde på landsbygden sina grannar, fast man kanske trodde att man gjorde det.....

Christie fortsätter: Han visste bara alltför väl att det fanns människor som reste omkring i landet på lånade identitetspapper, lånade från människor som oväntat hade blivit dödade genom "olyckshändelser " i städerna. Det fanns ligor som köpte upp identitetspapper och som förfalskade identitets- och ransoneringskort.

Sådana ligor finns också i dag. Häromdagen kunde vi läsa i Dagens Nyheter om en fotbollsspelare i Växjö som gick till polisen och erkände att han spelat under falsk identitet. Samtidigt gjorde mannen en polisanmälan där han uppgav att han blivit hotad och uppmanad att byta identitet. Polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet har tagit hand om ärendet. Flera fotbollsspelare i Växjö United misstänks ha blivit hotade och utsatta för påtryckningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar