lördag 23 februari 2019

Jag, en oldfluencer

Vårt samhälle förändras och nya yrken behöver tillskapas. Häromdagen kunde jag läsa om en rad nya möjligheter på arbetsmarknaden. Det kommer att behövas molnvakter (säkerhetsspecialister som kan allt om molntjänster), gig-managers (hjälper molnvakter och andra med att boka uppdrag), robotpersonlighetsdesigners, vertikalodlare (tar fram ny teknik att odla på höjden), oldfluencers (äldre influerare som riktar ljuset mot företeelser av betydelse för äldre) och många fler.

Vad är jag kvalificerad  till? Oldfluencer, förstås. På det privatekonomiska området. Någon som råder och varnar. Mitt första råd är detta: Svara inte när telefonen ringer. 
För det första kan telefonen vara en bit bort, du får bråttom för att hinna svara och snubblar på en matta. Nyss kom jag på pendeltåget i samspråk med en kvinna i 60–årsåldern som gick med krycka sedan hon snubblat på en matta i hemmet och brutit foten. Hon hade legat en månad på sjukhus efter att ha blivit opererad och i samband med det fått farliga bakterier i blodet.

För det andra har du ingen aning om vem som ringer. August Strindberg hade telefonskräck och menade "man vet aldrig vem det är som ringer". Så sant. Det vet man inte heller i dag. Dagens bedragare riktar in sig på äldre människor  – även bedragare vill ha bekväma arbetstider, vill jobba på dagtid, och äldre människor är hemma på dagarna samt uppfattas som lättlurade. Bedragare kan fejka ett telefonnummer så att det ser ut som om samtalet kommer från din bank eller från polisen men det är en svindlare som med sin vänliga, förtroendeingivande telefonröst försöker få dig att gå in på din bankdosa för att sno alla pengar.

Svara inte när det ringer. Be alla släktingar, vänner och bekanta att lämna meddelande i telefonen så att du kan ringa upp.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar