söndag 3 mars 2019

Girighet bakom bankernas penningtvätt

Uppdrag granskning har avslöjat att Swedbank i flera år kan ha sysslat med penningtvätt som har kopplingar till bland annat korruptionsanklagade personer som Viktor Janukovytj, Ukrainas expresident. Andra stora banker, som Nordea, är lika goda kålsupare.

Det är en girighet som ligger bakom det här som är väldigt svår att förlika sig med och det måste få ett slut. Säger Riksgälddirektören Hans Lindblad till DN (23 februari):
– Det är bekymmersamt med den återkommande girigheten som materialiseras i återkommande misstankar om penningtvätt och annat bedrägligt beteende.

Där det finns pengar, där finns det aktörer. Det är en gammal sanning. Var finns det mer pengar än i bankvärlden? Var är frestelserna att sko sig större än där? Ingenstans behöver därför övervakningen vara lika noggrann. I dag ser vi att kontrollerna av bankerna är otillräckliga.

Men var kommer girigheten ifrån? Charles Darwin trodde inte på djävulen. Men vi har vårt ursprung. Man is descended from a hairy quadruped furnished with a tail and pointed ears, probably arboreal in its habits and an inhabitant of the Old World, påpekade han i "The Descent of Man" år 1871. Girighet, sa Darwin, var ett arv från aporna.

"Our descent then, is the origin of our evil passions" skrev han i en anteckningsbok. Människan har sitt ursprung från en hårig, svansförsedd, skogslevande apa. Sedan har den upprätta, högtstående, mindre håriga kulturmänniskan växt fram, men när ett tillfälle yppar sig, som när en bank får ett lukrativt erbjudande den inte kan motstå – vi betalar mycket bra om vi får tvätta hos er – faller moralen bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar