söndag 7 april 2019

Sanningen om Charles Dickens

Charles Dickens är ett hyllat geni i England. Kanske är han britternas mest berömda författare näst Shakespeare. Ingen har haft annat än stor aktning för honom. Men nu, sedan man vid Harvard hittat en stor samling brev från Dutton Cook (Catherine Dickens granne efter skilsmässan från Charles Dickens) till hans vän William Moy Thomas, börjar den sanna bilden av författaren komma fram. Mrs Dickens hade anförtrott sig till sin granne om de svårigheter hon hade tvingats gå igenom vid skilsmässan och Cooks brev berättar sanningen om Dickens fula beteende mot makan som han hade tio barn tillsammans med.

Det var 1857 som Charles Dickens förälskade sig i den unga skådespelerskan Ellen Ternan och önskade bli befriad från sin hustru. Men var skulle han stoppa undan sin gamla fru? Dickens vän författaren Edward Bulwer-Lytton hade fått sin hustru Rosina intagen på mentalsjukhus med hjälp av ett falskt läkarintyg (när detta kom till allmänhetens kännedom blev upprördheten stor och Rosina släpptes ut).

Kanske Dickens kunde bli av med sin fru på samma sätt? Han började med att skriva ett brev till vänner och bekanta och berätta om fruns psykiska ohälsa, ett brev som nådde pressen. Sedan bad Dickens en läkarvän att skriva ett intyg om att mrs Dickens var rubbad och behövde spärras in, men doktorn vägrade. Dickens kunde inte hitta någon läkare som ville skriva det önskvärda intyget eftersom mrs Dickens var lika psykiskt frisk som någon annan.

Hjalmar Söderberg var inte bättre. Han försökte också, förgäves, att få sin fru intagen på mentalsjukhus.


2 kommentarer:

  1. En skitstövel var han, Charles, många har vetat det länge - men det var då som nu, kulturmän beundrades, och kunde bete sig som de ville. Men skriva kunde han!
    Margaretha

    SvaraRadera
  2. Det är svårt men man måste förstås skilja på Människan och Verket. Jag vill dock tro att skitstövlarnas tid går mot sitt slut. Inte heller ett så kallat geni får längre bära sig åt hur som helst.

    SvaraRadera