söndag 1 mars 2020

Bok om ansiktsblindhet på bokrean
Vad får oss att fastna för vissa ansikten? Konstnären Bror Hjort var förälskad i prinsessan Margaretha, nuvarande kungens storasyster. Han klippte ut bilder av prinsessan och den som är observant kan spåra Margarethas ansikte i hans konst.

Picasso klippte ut bilder av Abraham Lincoln. Han var besatt av Lincoln och man kan undra varför.  En gång när det amerikanska paret Gerald och Sara Murphy besökte Picasso i bostaden vid Rue de la Boëtie i Paris visade konstnären på en kartong som stod i en alkov. Kartongen var full med alla slags bilder på den amerikanske presidenten.
– Jag har samlat på dem sedan jag var barn. Jag har tusentals, tusentals! Voilá la vraie élégance americaine! Sa Picasso. För honom personifierade Lincoln amerikansk tjusighet.

En del av oss kan inte känna igen ansikten. Vi är ansiktsblinda. Den som inte själv lider av det, har svårt att förstå det här handikappet. Ändå är vi många drabbade. Senast läste jag i Svensk Bokhandels nätupplaga att Majgull Axelsson är ansiktsblind. Det var en orsak till att hon gick från det stora förlaget Norstedts till det mindre Brombergs, med färre ansikten att möta. Nu har Majgull Axelsson ändå återvänt till Norstedts. Hoppas det går bra.

Min bok "Vem var det där? En bok om ansiktsblindhet" finns nu på bokrean för nästan inga pengar alls. Se Bokus och Adlibris.

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Jag har önskat mig din bok av mina barn på födelsedagen. Så mycket skam förknippar jag med min ansiktsblindhet. Först idag läste jag att även mina svårigheter med att skilja på höger och vänster (som jag alltid hånats för) kan ha med ansiktsblindhet att göra. Även den analoga klockan orsakade mig stora problem ända upp i vuxen ålder, den digitala var däremot aldrig ett problem. Jag ser fram emot att läsa din bok och se om det finns fler som jag som inte känner igen barnen på småbarnsfoton, chefen på jobbet eller exet på stan.

    SvaraRadera