måndag 2 november 2009

Alla vill bli svenskor

Vad vill amerikanska kvinnor? De vill bli svenskor. Sverige är bästa landet i världen att bo i för en kvinna. Det har Michael Silverstein på Boston Consulting Group slagit fast, ser jag i The New Yorker (26 oktober). Han har gjort en enkätundersökning bland 12 000 kvinnor runtom i världen och samlat resultaten i en bok skriven tillsammans med Kate Sayre: Women want More, How to Capture Your Share of the World´s Largest, Fastest Growing Market.

I Sverige lever män och kvinnor jämställt. Medan nära 40 procent av amerikanska män inte gör något hushållsarbete alls, säger Michael Silverstein. Han har nyss skickat ett brev till Michelle Obama och föreslagit att hon ska tipsa presidenten om att införa en rad reformer efter svensk modell: säkrare förlossningar, fler och bättre daghem och utbyggd föräldraersättning.

Silverstein har varit här och träffat de svenskor som svarade på hans enkät: ”Deras liv är idylliskt! De bor i ett hus under veckan och har ett annat hus på landet dit de åker varje veckoslut och där de vistas hela juli månad. Deras män jagar och kommer hem med middagen. Amerikanska kvinnor har ingen som jagar åt dem.”

Hade Silverstein stannat i Sverige lite längre skulle han ha noterat att det är si och så med jämställdheten. Flickor lyckas bättre i skolan än pojkar. Ändå tjänar män mer än kvinnor. Män har fler chefsjobb och styrelseposter än kvinnor. Fortfarande tar kvinnor mer ansvar än män för hem och familj. Jag känner bara en kvinna som lever med en jägare. Men visst har vi svenska kvinnor det mycket bra jämfört med systrar ute i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar