onsdag 25 november 2009

En stor sångerska

Det är när jag läser The Daily Telegraph som jag förstår hur känd Elisabeth Söderström var. I tidningen, som har gammaldags storformat, läser jag en dödsruna som är mer än en halvsida stor. Man skriver att Elisabeth Söderström var en av de mest älskade och begåvade sopranerna och en fantastisk skådespelare (superb actress) dessutom.

Elisabeth Söderström uppträdde på Glyndebourne i England i 40 år och imponerade så stort att hon utnämndes till Honorary CBE år 1985. Då hade hon varit svensk hovsångerska sedan 1959. I början, skriver tidningen, var det många som tvivlade på att den här gladlynta sångerskan kunde fylla rollen som operadiva men någon privat divaroll var hon aldrig intresserad av. År 1964, när hon hade uppträtt sex säsonger på Metropolitan Opera i New York, flyttade hon med man och tre barn tillbaka till Sverige. Met-chefen Rudolf Bing påpekade att många operasångerskor skulle sälja sin själ för att få kontrakt med Met och han förlät henne aldrig.

Elisabeth Söderström hade en uppsjö av historier och två av dem återges i tidningen. En gång sjöng hon mansrollen Oktavian mot Birgit Nilsson i Rosenkavaljeren. Under det att hon passionerat omfamnade sin motspelerska på scenen väste Birgit Nilsson ”Du får inte göra mig med barn!”

En annan gång ringde en panikslagen operachef till den svenska sångerskan. Kunde hon komma och sjunga i Bohème, hans Mimi var sjuk? Men det är meningen att hon ska vara sjuk, påpekade Elisabeth Söderström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar