måndag 26 juli 2010

Besök i Vadstena


Det märkvärdiga med Vadstena är inte läget vid Vättern med badmöjligheter längs hela stranden för stadens invånare, att staden har ett rådhus från 1400-talet (landets äldsta) eller att här finns Bjälbopalatset som gavs den heliga Birgitta 1346 så att hon kunde öppna sitt kloster i staden.

Det märkvärdiga med Vadstena är att man kan odla sallad på friland. På friland! Där finns nämligen inga rödbruna spanska skogssniglar. Hos vännerna Julia och Sune växer gröna och röda salladsorter på rad. Deras väninna i Orust odlar sallad i amplar hängande från träden.

Vete sjutton om ampelodling skulle hjälpa mig. Våra mördarsniglar i Sigtuna klättrar uppför murar, de kan säkert också klättra i träd om det finns något att hämta. Små vackra snäckor ser jag ständigt uppe i äppelträden, de skulle nog också gilla sallad.

Sallad (jag vet att många stavar sallat) odlar jag i en balkonglåda. Sådde en ny omgång förra veckan. Då var det fortfarande hett och salladsfrön gror ej vid temperaturer över +20 C, stod det på påsen. Fröpåsen var två år gammal. Ändå gick det bra. Snart har vi trevlig krusig sparrissallad att skörda.

I det stora Cox Orangeträdet har Sune satt in 19 olika äppelsorter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar