måndag 12 juli 2010

Thoreaus födelsedag

Han föddes den 12 juli 1817 som David Henry men beslöt i vuxen ålder att placera förnamnen i omvänd ordning och det var som Henry David Thoreau den här mångsysslande amerikanen med ursprung i en fransk invandrarfamilj blev känd som en litterär storhet och författare till Skogsliv vid Walden. Namnändringen, skriver Frans G Bengtsson i förordet till sin översättning, skedde förmodligen för att Thoreau i detta som i alla andra fall ville demonstrera sin självständighet.

Thoreau var naturromantiker och kunnig amatörbotanist. Hans personligt hållna, högst läsvärda bok Wild Fruits som kom 2000 (sammanställd från Thoreaus efterlämnade anteckningar, man tänker på Linné när man läser den) hyllar naturens frön, nötter, bär och frukter. Thoreau har läst alla klassiker och citerar författare från antiken och framåt. På ett ställe citerar han någon kallad Saint Pierre som hävdar att frukt och bär har för människan väl anpassade former. Plommon och körsbär är formade för munnen, päron och äpplen för handen.

Vilken lycka att det finns frukter och bär skapade för vår mun. Dit hör även jordgubbar.

Tur också att fästingarna är svarta och inte hudfärgade. Och att myggor är aktiva på sommaren och inte på vintern. Hur besvärligt vore det inte att klia myggbett genom fleecetröja, polotröja och linne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar