lördag 7 mars 2009

Kyssarnas kemi

Dagen efter förlovningsdagen publicerade Svenska Dagbladet en rar, smygtagen bild från en skidsemester i italienska Alperna. Iklädda skidhjälmar och solglasögon står Daniel och Victoria med armarna om varandra på väg att förenas i en kyss. Vi ser dem i profil och det är tydligt att här finns ett äktenskapstycke -- de förälskade är lika långa och har snarlika ansikten. 

Kyssarnas kemi var ett av alla områden som behandlades vid den stora forskningskongressen AAAS i Chicago  i februari. En kyss är inte vilken ömhetsbetygelse som helst. Under en kyss, sa forskaren Wendy Hill vid Lafayette University  i Easton, Pasadena, är många av kroppens ämnen involverade. Stresshormonet kortisol  till exempel går ned hos ungdomar som pussas  i 15 minuter jämfört med par som bara håller handen lika länge.

Hos nästan alla folkgrupper  kysser älskande människor varandra. Att kyssas tjänar tre syften, sa en forskare: 1) en öm kyss ökar den romantiska kärleken,  2) den ger upphov till oxytocin som ger en lugn- och rokänsla i kroppen och  skapar tillgivenhet för den andre och 3) saliven innehåller testosteron som ökar den sexuella lusten. 
 
Här  finns en skillnad mellan Daniel och Victoria. Män  gillar blötare kyssar. Det kan bero på att de generellt har sämre luktsinne än kvinnor och att de använder kyssen för att ta reda på om saliven innehåller spår av östrogen och så få veta om kvinnan är fertil, säger professor Helen Fisher. 

En annan sak: Hur kan Jonas Hallberg vara kvar i radioprogrammet Spanarna när han inte längre gör några spaningar? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar