söndag 22 mars 2009

Konjukturen ned, vikten upp

Jag läser att Victoria Beckhams midjemått är detsamma som en tolvårig flickas. Hur mycket näring unnar sig den kvinnan per dag för att vara trådsmal? Kan hon hålla sig glad och optimistisk? Dagens ord är obesofobi. Obesofober är skräckslagna för att bli tjocka. De håller nere matintaget och motionerar varje dag. Det kan gå till överdrift och förstöra hälsan.
Den extrema magerheten har sitt ursprung i mode- och filmvärlden. Tunna kvinnor bär upp kläder på ett bättre sätt. Och tunna kvinnor rör sig vackrare än tjocka kvinnor, har man tyckt i filmvärlden. Vår egen Greta Garbo fick stränga order om att banta ner sig när hon kom till Kalifornien.

Men besattheten av att vara skelettsmal ger nu vika för en mer avslappnad inställning till kurvor. Det brukar vara så i lågkonjuktur. The Daily Telegraph skrev om den här trenden redan i början av februari, SvD tar upp den nu. Det har att göra med strävan efter motsats. När det finns mycket av allt -- pengar, mat, möjligheter-- strävar man efter att vara smal. När det är ont om tillgångar, vill man vara rundare.

I dag får man se ut som Nigella. Men jag är smått obesofob och vill gå ned ett par kilon. Kan 58,6 bli 56,8 ?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar