torsdag 4 juni 2009

För mycket för oss alla

Informationssamhället har ett pris. Vi bombarderas ständigt med stimuli från alla håll – teve, radio, tidningar, dator, mobil -- och vi har inte tid att tänka igenom allt som vi hämtar in. Ju mer information vi tar emot, desto mer benägna blir vi att säga Jaha åt allt. Förfärlig flygolycka, jaha. Miserabel ekonomi i Lettland, jaha. Rånmord på öppen gata, jaha.

Forskare vid University of California i San Diego har kommit fram till att neuroner associerade med empati, altruism, tolerans och känslomässig stabilitet -- som är grunden till människans  klokhet -- ligger i frontalloben. När vi utan uppehåll tar emot ny information hinner inte frontalloben med att bearbeta fakta och vi blir känslokalla. The Times från 2 juni ägnar en stor artikel åt den här skrämmande utvecklingen.

År 2006 producerade världen 161 exabytes, enligt Columbia Journalism Review (en exabyte är en biljon biljon bytes, förklarar The Times).  Det är 3 miljoner mer information än vad som finns i alla böcker som någonsin skrivits! Och nästa år, gissar man, kommer siffran att vara 988 exabytes.

Vår hjärna lider av informationsbelastning, säger Felix Economakis, engelsk stresspsykolog. Informationsbelastningen leder oss att tro att vi är hotade och amygdala i hjärnan stänger då av det område i hjärnan som har med empati att göra. När allt och alla skriker till oss hela tiden drar vi oss tillbaka och normalt trevliga människor blir oempatiska, vi blir för stressade för att orka stödja någon. Alla hoppas på stöd, men alla är för stressade för att ge stöd. Det är ironiskt, säger Economakis, men i det moderna masskommunikationssamhället orkar inte längre någon kommunicera.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar