fredag 5 juni 2009

När bandbredden inte räcker till

När vår empatiska förmåga börjar svikta blir vi mindre nöjda med oss själva. För vem vill uppträda som en hård, känslokall människa. Hur ska man då lösa dilemmat med all information som sköljer över oss likt en tsunami och hotar att förvandla oss till jaha-människor som inte längre reagerar på nöd och lidande?

Problemet handlar om bandbredden i hjärnan, säger intervjuade forskare i The Times (2 juni). Hjärnan behöver installera bredband om nervbanorna ska arbeta snabbare. Det krävs inmonterade datachips om vi ska påverka nervbanorna och eftersom evolutionen inte kommer att hjälpa till med det måste modern teknologi göra det, menar Salim Ismail, en av ledarna för den nya institutionen Singularity University som grundats för att arbeta med sådan teknologi. Singularitet är ett begrepp som (bland annat) betecknar den punkt när maskinell intelligens överträffar mänsklig intelligens.

Kommer nya generationer att operera in chips i hjärnan? Hemska tanke.

Jag har ett bättre förslag. Låt oss strypa informationsfloden. Vi kan välja att lyssna på nyheterna på radion en gång om dagen. Titta på e-posten en gång på morgonen och en gång på kvällen. Läsa en enda tidning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar