fredag 4 december 2009

Mer om gift i äpple

Det jag skrev i går om Topsin stämmer inte. Nu har jag tagit reda på mer om antimögelmedlet Topsin (tiofanatmetyl) genom att ringa Kemikalieinspektionen och tala med Peter Bergkvist. Topsin förbjöds av Kemikalieinspektionen till äpplen och päron redan den 30 november 2006. Ändå har odlarna fortsatt att använda det till frukt.

Det är Kemikalieinspektionen som kan förbjuda bekämpningsmedel. Men fast det heter som det heter ingår inte inspektion i verkets uppdrag. Efterlevnaden av förbuden kontrolleras av kommunerna och där kan det brista. Ofta är det livsmedelsverket som sköter kontrollerna och det var verket som upptäckte rester av Topsin i höstens äpplen.

Jordbruksverket har tagit på sig ansvaret att varje år informera odlarna om alla Kemikalieinspektionens beslut.
-- Praxis har varit att odlarna fått använda ett förbjudet medel i två år efter att förbudet har införts. Efter två år menar vi att deras lager av ett bekämpningsmedel ska ha tagit slut och att alla odlare ska ha nåtts av information om förbudet. Vi informerade om att Topsin kunde användas under 2007 och 2008 men missade sedan att berätta om att det var förbjudet under 2009. Vi har misslett odlarna och det är jättetråkigt, säger Agneta Sundgren på jordbruksverket till mig.

Peter Bergkvist säger sig inte ha känt till att odlarna har brukat fortsätta använda ett förbjudet medel i två år.

Hur tänker Jordbruksverket göra i fortsättningen för att undvika liknande fadäser?
--I fortsättningen får vi dra bort ett medel meddetsamma som det har blivit förbjudet, säger Agneta Sundgren.

Ja, det låter som en vettig åtgärd i linje med Kemikalieinspektionens intentioner, eller hur. Kanske bör det också framöver vila på odlarorganisationerna själva att bevaka vilka medel som är förbjudna att använda. Topsin säljs fortfarande, eftersom det ännu är tillåtet att använda till höstsäd, gräsmattor och prydnadsväxter. Det är samma Topsin WG (ett så kallat vattendispergerbart granulat) som har använts till frukt.

Kan odlarna ha haft så stora lager Topsin att det räckt dem i tre år -- 07, 08 och 09? Eller stämmer alla rykten om att de skyndade sig att köpa Topsin WG när förbudet kom?
-- Det kan man bara spekulera i. De enda som kan svara är odlarna själva, säger Agneta Sundgren.
-- Det är svårt att veta om ryktena stämmer. Men man har hittat Topsin med gammal märkning hos odlarna vilket är anmärkningsvärt, säger Peter Bergkvist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar