onsdag 2 december 2009

En stilla eftermiddag på Thielska galleriet

Waldermarsudde är ett underbart museum men vill man dricka kaffe med en vän går det mindre bra. Där är alltid mycket folk och bullernivån blir så hög i det textillösa kaféet att det kan vara svårt att föra ett samtal.

Thielska galleriet ligger lite längre bort på Djurgården och dit hittar inte lika många. Jag var där i går med A för att titta på den fantastiska tavelsamlingen med Anders Zorn, Ernst Josephson, Richard Berg, Carl Larsson, Edward Munch och Eugen Jansson med flera, Gustaf Fjaestads gigantiska träsoffa i nationalromantisk stil och Karl-Axel Pehrsons takmålning. Samt den tillfälliga utställning av Endre Nemes konst som pågår just nu (till 10 januari).

Kaféet har ett mindre utbud men är pratvänligt. Faktum är att vi var ensamma där denna tisdag eftermiddag och vi avhandlade allt. Rätt som det var sa ett par anställda till oss att gå till fönstret i ett angränsande rum, himlen var underbar att se! Vi sprang till fönstret och skådade en fantastisk blodapelsinröd himmel på andra sidan vattnet, ovanför Söders höjder.

Så där borde vi göra oftare. Uppmärksamma varandra -- dem vi känner och dem vi inte känner -- på det som är lite extra. Lite extra vackert, lite häpnadsväckande, lite underbart och utöver det vanliga. Sådant som ger glädje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar