onsdag 28 april 2010

Äppelbord


Bordsäpple kallade man förr äpplen som var goda att äta färska som dessert vid ett middagsbord. Cox Orange, Gravensteiner och Åkerö är bordsäpplen. Allt annat var hushållsäpplen, bra till mos och matlagning men inte till att äta råa. Min terminologi för samma saker är (mer rakt på sak) ätäpple och köksäpple.

Bordsäpple får en annan betydelse när man ser det bord av Hans Hedberg som just nu finns på Stockholms Auktionsverk och snart ska säljas på Moderna Kvalitén (3-6 maj, nr 787). Den som vill ha det måste öppna lädret stort. Utropspris är 200.000 –300.000 kr. När är det tillverkat? Ingen på Auktionsverket vet, men man gissar på början av 1990-talet.

Bordet är format som ett rödgult äpple skuret mitt itu från foderhåla till skafthåla. Det är en märklig, naken frukt som vilar på ett litet stativ. Inget skaft, inga foderblad, inga ståndare, ingen pistill. Men tre fint kurvade, mörkbruna kärnor i mitten. Hans Hedberg var en stor konstnär men hans starka sida var hela äpplen.

Jag tror inte att detta var ämnat som ett bord. Det halva äpplet är en keramisk skulptur, inget annat. Bilden i auktionsverkets katalog (se ovan) visar också bordet utan skiva. Någon har lagt på en förfulande glasskiva som inte passar till äppelhalvan. Ett unikt bord, skulle man kunna säga. Bra att lägga vackra äppelböcker på.

1 kommentar: