torsdag 28 juni 2012

Netsuke, skulptur som ryms i handen

För alla oss som föredrar en god faktabok framför en roman finns nu Haren med bärnstensögon skriven av engelsmannen och keramikprofessorn Edmund de Waal. Boken är precis så bra som man kunnat läsa i tidningen. Det är svårt att förstå att den blev refuserad som för smal av en mängd förlag i England innan den slutligen gavs ut förra året och blev en stor framgång.

Detta är en biografi som handlar om de Waals judiska släkt och en samling av 264 japanska netsuker som köptes av Charles Ephrussi, den ryske anfadern som utvandrade från Odessa till Paris. Läsaren får följa samlingen som förvarades i ett stort vitrinskåp i Paris och sedan flyttade till Wien, därefter till Tokyo och slutligen till författarens hem i England. Högintressant, bitvis skakande läsning.

En netsuke (uttalas netske) är en liten snidad skulptur av trä eller elfenben som alltid har två små hål för ett snöre att löpa igenom. Den japanska kimonon har inga fickor och netsuken användes från 1600-talet och framåt som en stopp vid midjan av japanen som ville hänga till exempel sin tobakspung i bältet. På 70-talet köpte jag fyra netsuker i antikaffär i Stockholm: en sittande grönsakshandlare, en man som spelar på en upplyft trumma, en arg man och en katt. De bor i ett mycket litet vitrinskåp.

1 kommentar:

  1. Vad roligt att höra om en svensk som har några netsuker i sin ägo. Har kommit halvvägs in i boken och är mycket fascinerad.

    SvaraRadera