lördag 2 juni 2012

Till minne av Dietrich Bonhoeffer


Psalmskrivaren Dietrich Bonhoeffer (nr 509 i svenska psalmboken) var en mångsidig man. Han var anställd vid Abwer, de tyska nazisternas militära underrättelsetjänst. Han var också teolog, författare, god sångare och virtuos på piano. Dessutom aktiv medlem av motståndsrörelsen mot Hitler. En dubbelagent med andra ord.

På pingstdagen 1942 deltog Bonhoeffer i ett hemligt möte i Drakegården i Sigtuna. Där träffade han bland andra George Bell, den engelska biskopen av Chichester, Manfred Björkquist från Sigtunastiftelsen och andra motståndare mot Hitler. Bonhoeffers ärende var att "för motståndsrörelsens räkning påvisa tyskt motstånd och komma fram till förhandlingar med de allierade om Tysklands villkor efter kriget" läser jag i brevet med inbjudan att samlas på exakt samma datum, i exakt samma rum på övervåningen på Drakegården (i dag ligger stadens turistbyrå nertill i huset) 70 år senare.

Vi som var där fick höra teologen Anders Jonåker tala om den protestantiske prästen som visste att han riskerade sitt liv för politisk frihet. Året efter mötet i Sigtuna blev Bonhoeffer arresterad och i april 1945 avrättades han för högförräderi mot nationalsocialismen. Bonhoeffer gjorde en hjältemodig insats och det stora Bonhoeffersällskapet möts vart fjärde år för att minnas honom.

Veckan efter midsommar i år samlas sällskapet i Sigtuna. Jag är säker på att deltagarna besöker Drakegården och att de får se den gästbok där Bonhoeffer, Bell och de andra skrev sina namn.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar