måndag 9 juli 2012

Barn behöver clowner

Skämtteckning i The New Yorker: En utmattad gycklare knäar framför kungen som sitter hopsjunken på sin tron. Bredvid står två anklagande män: "Vi har hört att du inte har skrattat i dag".

Gycklarens uppgift är att hålla kungen vid gott mod och nu har han misslyckats. Kungen kanske är deprimerad. Bankväsendet är korrupt, byggarna som uppför den nya tuppfäktningsarenan är korrupta, någon skickar ut bluffakturor med postdiligenserna, det pågår rackarspel överallt i riket. Hur ska den stackars kungen kunna vara glad.

Det är nyttigt att skratta, men ibland är det svårare än annars att slå sig lös i ett befriande gapskratt som lyfter människan. När man är sjuk kan man behöva hjälp med att se det roliga i tillvaron och känna förtröstan. Varje gång vi besöker en sjuk vän är det bra att ta med en rolig historia och en rolig bok eller en cd med fin musik.

Här är en annan skämtteckning från The New Yorker: Ett par lejon ligger sida vid sida i en dubbelsäng. Lejonhannen sitter upp och tänder sänglampan. Han har svårt att sova och säger: "Men att räkna får gör mig bara hungrig".

Såg i tidningen att Östergötlands landsting söker en clown. Hoppas att man får tag i en riktigt inkännande glädjespridare som kan muntra upp alla barn på länets sjukhus. Barn behöver allt som gör sjukhusvistelsen lite uthärdligare och besök av en underfundig och lustig clown är något för de små patienterna att se fram emot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar