söndag 26 maj 2013

Naturmorgon vid Västerängsudd

Joacim Lindwall, fältreporter vid Västerängsudd


I går morse blev det att stiga upp klockan fyra. Inte sedan ungdomen, när jag kunde komma hem klockan fyra, har jag varit uppe vid den tiden.  Joacim Lindwall, fältreporter på Naturmorgon, G och jag åkte ut till Västerängsudds naturreservat nära Mälaren, fem kilometer från Märsta, som den här tiden bjuder på rikblommande, vitskimrande vildaplar i mängd. Jag såg vildaplar på Gotland i höstas men det var långt mellan dem och de var mindre än aplarna ute på Västerängsudd som står tätt intill varandra och är praktfullt stora.

Vi hade varit där ute dagen innan och då, på eftermiddagen, surrade det alldeles kolossalt inne i trädkronorna. Tidigt på morgonen när programmet sändes -- Naturmorgon sänds alltid direkt  -- hade vildbina inte kommit igång ännu. I mitt försök att vara god naturobservatör noterade jag att det första biet anlände till just det träd som jag stod intill klockan 6´10. Men allt var härligt och många fåglar var i farten bittida, vi kunde höra såväl gök som näktergal och mycket annat.

Om någon tycker att jag kunde ha svarat rappare på frågor om bin, pollinering, äppelblommans biologi med mera så håller jag med. De riktigt kloka svaren kom jag på efteråt, så är det alltid. I en direktsändning kan orden komma fel och fast det låter som om jag säger att när grenar på en vildapel dör och ramlar av så växer det alltid ut en ny så menar jag inte det, så rationellt beter sig inte apeln. När vi ser blommande fläder så är det inte Sambucus nigra utan druvfläder som har gulgröna blommor och senare får röda bär.

Både G och jag tvekade på frågan om vad som är gemensamt för rosväxterna. Jag vet helt enkelt inte. Rosväxterna är så väldigt många! Dit hör daggkåpor, brudbröd, jordgubbar, hallon, hagtorn, slån, päron, oxel, rönn och ännu fler.

Rosens tal är är fem, nyponrosen har fem kronblad och fem foderblad. Apelns tal är också fem. Den har en blomma med fem kronblad, fem foderblad och fem pistiller och dess blombotten utvecklas till en frukt med fem kärnrum.


7 kommentarer:

  1. Missade direktsändningen (brukar lyssna) men har nu lyssnat via SR-play. Det var ett helcharmigt inslag tycker jag, så inte behöver du beklaga något! Bra radioröst har du också! Som jag sagt förut, hoppas du får ett "Sommar"-program så småningom.

    SvaraRadera
  2. Tack för dina vänliga ord, jag tar till mig dem. Kul att vara med i programmet -- Västerängsudd är ett helskönt område -- och det var roligt att träffa den duktige reportern Jacob Lindwall!

    SvaraRadera
  3. Jag missade också programmet. Ska se om jag får till en efterlyssning.
    Så vackra de är, de gamla höga fruktträden. Sitter just nu och tittar på ett, förmodligen urgammalt träd, som blommar rikligt. Problemet är att bara giraffer kommer åt frukten.
    Margaretha

    SvaraRadera
  4. Stark teleskopisk tillväxt, som hos Alice i Underlandet, är vad jag önskar mig varje höst när jag ska plocka äpplen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Akta dig så att din önskan inte blir uppfylld!
      Margaretha

      Radera
  5. Hej Görel, det var ett tag sen vi sågs i KSLA:s bibliotek.
    Vi har tre äppelträd på Runmarö. Signe Tillich blommar inte i år,
    medan Oranie och Axel Gyllenkrok gör det strax intill. Kan man ympa på något sätt?
    Joachim Siöcrona

    SvaraRadera
  6. Min epostadress: siocrona@yahoo.se

    Joachim Siöcrona

    SvaraRadera