måndag 9 september 2013

Kan du hjälpa Anna Hoffstedt?

Jag har tidigare på denna blogg skrivit om Anna Hoffstedt -- läkare, musiker och äppelentusiast --  vars projekt är att smaka alla äpplen som ingår i Anton Nilssons bok Våra äpplesorter. Det är ett stort företag men Anna har hunnit långt. Nu återstår att hitta knappt 40 sorter och Anna behöver hjälp från oss alla! Hennes adress är annah_53@hotmail.com


Här kommer Annas lista med äpplen som återstår att provsmaka:
Baumanns renett
Billingeäpple
Björkvik
Björnegårdsäpple
Börringeäpple

Charles Ross
Close

Delicious

Fredriksdalsäpple
Fågelsta

Iglabo stött
Ivö

Jungfruäpple

Kvistrumsäpple

Lord Grosvenor
Lärjeholmsäpple
Lökäpple fr Huskvarna

Manningstons parmän
Mullsjö
Mölnbacka skogsäpple

Norrviken

Röd atlas

Salaholmsäpple
Sandbergs röda
Sjögestads pipping
Skälbyäpple
Snilsäpple
Spellinge favorit
Stensbergsäpple
Storebergsäpple
Svanetorp
Svärmorsäpple

Tegnersäpple
Thuleäpple
Tornpipping
Tryserums kransäpple

Uveredsäpple

Villands glasäpple
Värmlands sötäpple
Värnanäsäpple

Åbyäpple


       

6 kommentarer:

  1. Det vattnas i munnen. Denna förteckning är som sällsam poesi. Kan tyvärr inte bidra.

    SvaraRadera
  2. Ja, visst låter det vackert? På studieresan i Östergötland såg jag Purpurröd Cousinot för första gången och det röda äpplet är lika tjusigt som namnet. Rosenhäger och Sickelsjö Vinäpple är också ett par lockande namn.

    SvaraRadera
  3. På listan är det väl egentligen inget som jag har ett sinnligt minne av. Rosenhäger, med betoning på tredje stavelsen, känner jag igen från mina föräldrars trädgård. Annars minns jag egentligen bara Säfstaholm, som förmodligen är ganska allmänt känt.

    SvaraRadera
  4. Säfstaholm, eller Sävstaholm, från 1800-talets början, är nog ett av våra mest kända äpplen, i alla fall är det så i Mellansverige där man hittar det i många äldre fruktträdgårdar. Välsmakande och vackert men vad som talar emot äpplet är att blir mjöligt fort och i dag vill de flesta av oss sätta tänderna i äpplen med fast, saftigt och krasigt fruktkött. Tänk Gravensteiner...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Det är precis så jag minns det, mjöligt, dock inte alltför störande. Har inte ätit det sedan barndomen.
      Och nuförtiden har jag helt slutat äta äpplen. För det första är de flesta äpplen i affärerna inte goda. För det andra är skalet en stor del av smakupplevelsen, men äpplen som distribueras via stora livsmedelskedjor bör man ju helst skala innan man äter dem. Utvecklingen går framåt?

      Radera