lördag 7 september 2013

Rättsvidrigt i USA

Det är den 7 september och jag har just tagit ett dopp i sjön. Varmt i luften, varmt i vattnet, bra fantastiskt. Jag har nog aldrig badat så här sent på året tidigare.
 
Obama har rest vidare och alla är vi lite smickrade av att han besökte Sverige på väg till G 20-mötet. Som många andra hade jag velat ha ett samtal med honom. Som många andra hade jag velat ta upp avlyssningen, drönarattackerna, Guantanamo och Syrien. Men jag hade också velat ta upp upp djurhållningen i USA. En av de artiklar i The New Yorker som gjort mig mest upprörd var den som handlade om uppfödningen av kycklingar, en brutal och gravt oetisk hantering som borde få alla att sluta äta  kycklingkött efter att ha fått kännedom om hur det går till. Jag hoppas att Obama inte äter kyckling.

Jag skulle också ha tagit upp civil forfeiture som kan översättas med "beslagtagande av privat egendom". The New Yorker publicerade nyss en lång artikel i ämnet (12 & 19 augusti 2013). Civil forfeiture betyder att vem som helst kan stoppas på vägen av poliser som kanske påstår att man gjort sig skyldig till en mindre trafikförseelse men avsikten är att söka igenom bilen. Tidningen tar bland annat upp fallet Jennifer Boatright som med sina två barn och sin sambo åkte från Houston till Linden för att hälsa på svärfar och köpa en begagnad bil. Bilen stoppades av polisen och blev genomsökt utan att någon narkotika kunde hittas. Jennifer Boatright och hennes sambo fick två alternativ: antingen skulle de åtalas för penningtvätt och för att ha utsatt barnen för fara och då skulle de vuxna hamna i fängelse och barnen komma på barnhem. Eller så kunde de lämna sina hopsparade 6 037 dollar (som låg i handskfacket och skulle gå till bilköpet) till polisen och åka vidare. Jennifer Boatright lämnade över pengarna.

För så kallad criminal forfeiture krävs att en person är åtalad och dömd innan egendomen blir konfiskerad men vid civil forfeiture blir man av med det äger utan direkt, utan rättegång. Systemet skapades för att komma åt narkotikahandeln men missbrukas idag av polisen, berättar artikelförfattaren som lämnar flera upprörande exempel. Är det vita och välbärgade människor som blir utsatta för detta? Nej, det är i första hand fattiga människor med latinamerikanskt och afroamerikanskt ursprung som inte har råd med advokater.

Känner Obama till de hjärtskärande historierna om människor som utan grund blir  berövade allt de har? I så fall, vad tänker han göra åt det? Det skulle jag ha frågat presidenten om.  

3 kommentarer:

  1. Synnerligen upprörande. Det borde inte få gå till på det sättet.

    SvaraRadera
  2. Nej, och det är förfärligt att det har fått pågå i så många år redan.
    När ska Obama stänga Guantanamo förresten? De som inte kan skickas tillbaka till sitt hemland kan väl det stora landet USA vara medmänskligt nog att ta hand om.

    SvaraRadera
  3. Läste för inte så länge sen en slutsats av någon: "Obama är inte fri". Det finns vissa beslut i anständighetens namn som man går och väntar på. Men ett sådant beslut kunde nog vara början till slutet för en president. Och lågt prioriterat jämfört med andra angelägna insatser. Tyvärr.

    SvaraRadera