måndag 25 november 2013

Lästips -- Egenmäktigt förfarande

Ledsen, Per-Olof Enquist, jag tror inte längre att du får Augustpriset i kväll. Du har fått det tidigare och blir kanske inte alltför bedrövad. Jag har läst Lena Anderssons bok Egenmäktigt förfarande och menar att hon självklart bör ta hem priset.

När ska gruppen Kända Män lära sig att avstå från kvinnor som kan skriva? De borde förstå att ifall de beter sig svekligt kommer deras handlande att bli känt för hela världen. Den opålitlige mannen i Lena Anderssons bok kallas Hugo Rask och vem han egentligen är har gått från mun till mun under hösten.

Boken handlar om den unga intellektuella kvinnan Ester Nilsson som faller huvudstupa för en överviktig, äldre man med fullmåneansikte som möter henne med en blandning av kallsinne och svaga pustar av intresse. Läsaren förstår aldrig vad det är hos Hugo som gör Ester förälskad, får henne att tappa all stolthet och förnedra sig men kanske är det Lena Anderssons budskap: kärleken är blind precis som den gamla klyschan säger och vem som helst kan bli uppslukad av en annan människa utan att omgivningen fattar något alls. Väninnekören försöker få Ester att begripa att hon inget har att hämta hos Hugo men en människa som är besatt lyssnar lika mycket på råd som en alkoholist som får höra att han borde dricka mindre.

Egenmäktigt förfarande är en bok om utsatthet och obesvarad kärlek som berör läsaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar