söndag 10 november 2013

OK, Smartglasögon

Nyss var det förskolor som larmade och i veckan sa personalen på BB i Växjö ifrån: man uppmanar mammorna att lägga ifrån sig mobilen och ägna sig åt sin nyfödda bebis, särskilt under amningen. Barnet är viktigare än att svara på ett sms, tänk att det ska behöva sägas.

Tro mig, det kommer att svänga. För 40 år sedan satt mammor och rökte medan de ammade, nu skulle vi bli förskräckta om någon gjorde så. Snart kommer föräldrar att vara uppmärksamma på sina barn igen och vi kommer att bli förvånade om vi ser mammor och pappor som hukar över mobilen med ett försummat barn bredvid sig på pendeln.

För övrigt kommer smarttelefonen när som helst att bli obsolet. I dess ställe kommer supersmarta datorglasögon som kan göra allt: ta bilder, spela in en video, översätta främmande ord, hjälpa dig med korsordet, hjälpa dig att hitta, visa din vän 100 mil bort den konstutställning du just nu besöker och mycket mer.

För lite sedan skrev Gary Shteyngart en artikel i The New Yorker om hur det är att bära Google Glass, det vill säga smartglasögon. Blir vi trevligare och tillgängligare med sådana på näsan jämfört med att sitta lutad över en mobil? Inte. Ska jag lita på Gary kommer vi att gå omkring och se frånvarande ut medan vi hela tiden lyfter blicken upp och ned, upp och ned samtidigt som vi ömsom knackar på glasögonen och ömsom ropar kommandon: "OK Glass, knäpp en bild" eller "OK Glass, spela in en video" och "OK, Glass, översätt  awesome".

Men de nya glasögonen är framtiden. Vi kommer inte att kunna ta av dem när vi ska sova.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar