söndag 17 november 2013

Under tungan

Jag lägger det under tungan, brukade min mamma säga när hon berättade för mig om något negativt som en bekant kanske hade sagt. Mamma menade att hon stoppade det ovänliga yttrandet under tungan istället för att haka upp sig på det. Jag har inte hört någon annan  använda samma uttryck och kan undra varifrån det kom. Kanske sa alla så i Västerbotten förr i tiden?

Bite your tongue, bit dig i tungan, heter det på engelska och med det menas samma sak: man håller  tyst hellre än att man besvarar en kritisk anmärkning med en egen kritisk anmärkning. För även om man aldrig ska låta någon sätta sig på en, så behöver man inte  reagera på varje litet angrepp. Somliga yttranden kan faktiskt få passera utan kommentar.

En studie som leddes av Sarah Holley vid San Francisco State University omfattade 127 medelålders och äldre par. Dr Holley fann att de äldre paren kännetecknades av långt färre små vardagsgräl därför att de med åren hade lärt sig att hålla igen, vara tysta och bita sig i tungan. Just detta, menar Sara Holley, kan vara en förklaring till att man lyckas hålla ihop och bli ett gammalt par.

När den andre är småsur/irriterad/arg/gnällig och muttrar därför att hen är stressad/ur form/ osäker/rädd/ängslig, pröva att lägga orden under tungan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar