söndag 16 mars 2014

Premiärministern prokrastinerar

Detta är en gipskringla, ett av många läckra bakverk efter gammalt recept som bjöds besökarna i Borgmästargården.

David Cameron,  premiärminister, är en man som gärna skjuter på alla beslut till sista minuten. Därför kallas han "the essay crisis prime minister" i brittisk press. Essay crisis är ett sedan länge etablerat begrepp för den panik som studerande fylls av när de avbryter sorglös prokrastinering med intensivt sista-sekunden-jobb. Ingen bra studieteknik, eftersom det ofta leder till sämre betyg än aktiv tentamensläsning och uppsatsarbete utsträckt över en längre tid.

Är det bra eller dåligt att Cameron skjuter på beslut? Det är bra, förstås, att inte fatta förhastade beslut utan tänka över allting noga, från alla aspekter, innan man klubbar ett beslut. Men ibland kan betänketiden bli för lång. Man får lov att  inse när det inte går att vända på precis alla stenar utan ett beslut måste tas resolut om saker och ting ska hända på ett sätt som gagnar alla.

En som  ofta sköt på saker och ting var författaren Fritjof Nilsson Piraten. Han var känd för det. Tidningsredaktörerna som blivit lovade en novell slet sitt hår när manus aldrig kom. Och på sin gravsten lät han rista "Här under är askan av en man som hade för vara att skjuta allting på morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972."

Varför kallades han Piraten? Det fick jag reda på i går när Elisabet Claesson, biträdande musiechef i Sigtuna, tog emot besökare med kaffe och fantastiskt kakbord i Borgmästargården i Sigtuna. Här bodde Sigtunas legendariske borgmästare Gustav Dahl som var 102 år när han dog på övervåningen av sitt fina hus ritat av arkitekten Uno Åhrén.

Som juridikstudent i Lund var Gustav Dahl medlem i ett matlag som fick en yvig, historieberättande och storljugande student som ny medlem runt bordet. "Jag tror bestämt vi har fått en pirat i sällskapet", sa Dahl och Fritjof Nilsson Piraten blev vad nykomlingen fick heta.

Dahl, som också kunde berätta, och Piraten blev vänner för evigt och vissa av författarens historier i böckerna emanerar från Dahl, sa Elisabet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar