söndag 25 maj 2014

Härliga dagar i Hardanger

Man kan göra långsträckta resor och få många givande bekantskaper genom att läsa böcker men ibland är det fint att få packa väskan och dra ut på äventyr till ett annat land. G och jag  har vistats några dagar i Hardanger där vi sög in äppelblomsmättat syre och gapade inför alla mäktiga vattenfall som kastar sig utför de snötäckta bergen. Var man tittar, är utsikten betagande vacker.

Här och där uppe i bergen ser man ett litet hus som klänger sig fast, ett hus dit det inte alltid går en väg. Vi träffade en forskare som växte upp i ett sådant hus och han berättade att lösningen var att veva upp mjölk, post och annat med hjälp av en lina som löpte längs bergssidan till stora vägen nedanför.

Norrmän är skickliga på att bygga tunnlar  (uttalas tunäller i Norge) genom berg och under vatten, ja, det finns imponerande tunnlar med både en och två rondeller. Norrmän är också duktiga fårfarmare, äppelodlare, fiskare och mycket annat. De är dessutom sympatiska och lätta att umgås med, men så lever de efter politimester Bastians Kardemommalov som vårt värdfolk lärde ut: Man ska ikke plage andre, man skal vaere grei och snill, og for ovrig kan man gjore hva man vil.

De senaste dagarna har solen lyst så skönt i Sigtuna. Då har vårt motto varit det vi också lärde oss i Norge: Varför sitta inne när allt hopp är ute?

Låtefoss i Hardanger
I Hardanger används varje sluttning till att odla äpplen. Här blommar Aroma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar