söndag 11 oktober 2015

Skottarna är värst

Vårt lilla mullbärsträd har tappat alla blad, likaså mullbärsbusken "Mulle". Än är det inte för sent att plantera något och jag vill verkligen rekommendera "Mulle" som nu, efter tre år hos oss, har burit rikt och lät oss skörda de godaste bär under juli, augusti och september. 
Mullebäret är först rött och mognar till ett svart, aromatiskt bär.
Fortfarande ser jag vattenskidåkarna susa fram på Garnsviken men snart blir det stopp för det, snart kommer det första snöfallet. På Grönland har folk en farlig massa ord för snö, har vi hört. Nu säger man i Skottland att där finns ändå fler,  hela 421 snöord!

Ja ja, vi har nog lika många i svenska språket om vi räknar ihop dem på samma sätt som skottarna: 1) alla ord som har samband med snö eller betyder snö (snöblask, snösmältning, puder, snöflinga o s v), 2) alla dialektala ord från norr till söder som har med snö att göra och 3) alla ålderdomliga ord för snö som ingen levande människa har hört eller använder i dag.


Skottarna verkar vara pigga samlare. Så har man hittat 369 ord som har med kulspel att göra. Nu har turen kommit till regn-orden. De verkar också vara en hel hoper, säger man vid University of Glasgow.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar