onsdag 28 oktober 2015

WHO manar oss att minska på kött och korv

Charkuterier, även kallat processat kött, har en klar koppling till cancer. Sambandet mellan rött kött (nöt, fläsk, lamm och vilt) och cancer är inte lika kristallklart men troligen ger också sådan mat en ökad risk för cancer. Det har WHO kommit fram till efter att ha gått igenom  800 forskningsrapporter som pekar åt samma håll. Vi bör hålla igen på kött, korv, skinka och pastej.

Det här har sagts förr, men det är bra att också WHO har sagt ifrån. Kommer människor att lyssna? Jag vet inte.

Daniel Kahneman har skrivit den utmärkta boken Tänka, snabbt och långsamt. Han pekar på att vi gärna använder ett snabbt, bekvämt sätt att fatta beslut. Ser något gott ut och luktar på ett oemotståndligt sätt, som rökt korv kan göra, hugger vi på det, utan eftertanke. Istället för att tänka långsamt: Är den här maten verkligen bra för mig? Kan jag äta något bättre?

I gårdagens tidning frågar Dagens Nyheter tre människor om de kommer att ändra sina matvanor.
Två svarar att de redan äter mycket lite kött. Den tredje, en ung man vid namn Mikael, svarar "Kanske, om jag får informationen svart på vitt, men jag är skeptisk".

WHO:s uttalande är i svart på vitt. Men unga män har alltid trott sig stå ovanför sjukdom och död. Mikael, som säger att han äter rött kött fyra gånger i veckan (och charkuterier dessutom gissar jag), skulle göra klokt i att från och med i dag börja tänka långsamt och byta till mer fisk och grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar