lördag 9 januari 2016

Life in squares

Monk´s House som var Leonard och Virginia Woolfs sommarhus
 Teveserien Life in squares som gick nyss utlovades handla om Bloomsburygruppen men gjorde den det? Det handlade mest om systrarna Virginia Woolf och Vanessa Bell. Nej, serien handlade framförallt om Vanessa Bell men så hade hon också ett mer händelserikt liv än sin berömda syster Virginia, den världsberömda författaren.

En miniserie på sammanlagt tre timmar kan bara bli en rapsodisk berättelse om komplicerade förhållanden. Kan man inte de här människornas historia sedan tidigare måste frågorna bli många.  Den som vill veta mer råder jag att läsa Leonard Woolfs självbiografiska verk. Han var medlem av Bloomsburygruppen och gift med Virginia i ett harmoniskt äktenskap. Vanessa, skriver han, var den vackraste av de två och hon hade en underbar röst. Men Virginia var den begåvade systern och Leonard kallar henne för ett geni.
Lampan i Monk´s House är dekorerad av Vanessa Bell (eller möjligen Duncan Grant).
Dagens Nyheters recensent (8 januari) frågar sig hur Duncan Grant, som var homosexuell, kom att få ett barn med Vanessa gift med Clive Bell. Svaret är att Vanessa var besatt av Duncan. Hon gjorde allt för honom. Hon tog till exempel alltid emot hans pojkvänner och lät dem bo i sitt hus för att få ha den älskade Duncan i sin närhet. Jag tror att hon 1) ville ha en avkomma som skulle bära på hans gener sammansmälta med hennes egna och 2) hoppades att ett barn skulle binda honom till henne.

Samma recensent frågar varför Virginia Woolf tog livet av sig. Den förklaring som getts är att hon kände att hon höll på att glida in i sinnessjukdom och fruktade att sedan aldrig bli frisk igen. Tanken att hon skulle vara obotligt sinnessjuk och en livslång börda för Leonard var mer än hon kunde uthärda.

Leonard Woolf skapade den underbara trädgården vid Monk´s House och där står en byst av honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar