söndag 7 augusti 2016

Jag väljer hemester i år

I eftermiddag kommer trafikanter att vara på hemväg från sina sommarställen och från semesterresor till hembyn, fjällen, släktingar m m.  Nu är sommarsemestern slut för många.

SCB har frågat arbetare och tjänstemän om deras semestervanor och fått veta att nästan var tredje arbetare inte gjort någon semesterresa under det senaste året. LO skriver på sin hemsida att var tredje arbetare inte hade råd att åka bort på semester.

Men, som jag förstår det, tog undersökningen inte upp orsaken till att man stannade hemma på semestern. Många kanske inte ville resa bort. Man kanske ville tillbringa sina lediga veckor på landet och slippa försenade tåg, stressiga långresor med buss och svettiga bilresor på Autobahn.

Hemester, att man stannar hemma på semestern och njuter av sin ledighet, ger optimal vila. Vill man ha lite extra stimulans kan man göra kortare turer -- svemester-resor --  inom landet. Själv har jag hemester men gjorde en liten resa till Sörmland i förra veckan och kollade på äppelträd. Skörden ser ut att bli finfin i år.

Språkrådet får in många nya roliga ord varje år. Alla blir inte så gamla. Därför är det roligt att svemester, som jag skickade in 2009, fortfarande är i bruk. Åhléns valde "Äntligen svemester" som tema för sin sommarkampanj i år.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar