lördag 24 september 2016

Snart kommer nya Nalle Puh

I nästa månad kommer en bok att längta efter: en nyskriven fortsättning på A A Milnes böcker om Nalle Puh i Sjumila-skogen, den mest berömda björnen i hela världslitteraturen. Det är 90 år sedan den första boken om Winnie-the-Pooh  kom ut och för att fira det har Egmonts förlag låtit Brian Sibley  -- författare och gammal Nalle Puh-fan -- skriva en ny samling historier om Christopher Robin och hans vänner: The Best Bear in all the World. Jag har läst en av berättelserna (publicerad i The Sunday Telegraph) och kan intyga att Sibley skriver charmfullt och medryckande precis som Milne och använder Versaler på samma frikostiga sätt som han gjorde. 

Vänskaran, med Winnie-the-Pooh, Piglet och Eeyore i spetsen, har utökats med Penguin. Varför en Pingvin? Därför att det finns ett rart gammalt fotografi av författaren på barnkammargolvet tillsammans med den lille sonen (förlagan till Christopher Robin), Nalle Puh och en leksakspingvin.

Varifrån kommer du, frågar Puh. Från det vanliga stället (the Usual Place, actually), svarar pingvinen. Alla barnlitteraturnördar vet vad det betyder. Puh var en födelsedagspresent från Harrods leksaksavdelning och de andra leksaksvännerna kom också därifrån.

2 kommentarer:

 1. Hm, nu har jag förstås inte läst något utdrag ur den nya Winnie-the-Pooh, men rent generellt tycker jag det oförlåtligt klåfingrigt när förlagen försöker pressa mer pengar ur en gammal succé.
  Titta bara på alla förfärliga böcker som kommit ut i kölvattnet av Laura Ingalls Wilders böcker - och Dorothy Sayers Lord Peter som fått återuppstå. Och hur tänker de som väcker Agatha Christies figurer till liv - hon skrev ju sista boken både om Miss Marple och Poirot, för att det inte skulle gå att fortsätta att skriva om dem.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Om en författare inte vill att det skrivs fortsättningsböcker på hennes/hans karaktärer ska det respekteras. Väldigt dåligt av ett vinsthungrigt förlag att gå emot det.

  Men i det här fallet ger förlaget ur en trivsam barnbok som kan ses som en hyllning till A A Milne och är en engångshändelse. Om du skickar ett mejl med din postadress till info(at)karnhuset.com ska jag sända dig mitt klipp från Sunday Telegraph!

  SvaraRadera