lördag 10 december 2016

Bob Dylans dag i dag

I dag skulle Bob Dylan ha mottagit Nobelpriset i litteratur ur den svenske kungens hand om han bara hade kommit till galafestligheterna i Stockholm. Tyvärr tackade han nej -- den mannen har givetvis ett späckat schema -- och vi får se i eftermiddag vem han har skickat som sitt ombud.

Många har länge haft åsikten att Dylan är värd ett Nobelpris. På Sigtunastiftelsens arkiv har man tagit fram ett klipp från Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning daterat 26 juni 1970. Rubriken är:
 "Bob Dylan hedersdoktor När får han Nobelpriset?"

I vad som benämns  POP krönika  berättar Håkan Sandblad att Bob Dylan har blivit hedersdoktor i musik vid Princeton university i New Jersey. När han tog emot sin hedersutmärkelse -- och ett fårskinn som present -- var musikanten prydligt klädd i kritstrecksrandig kostym, vit skjorta, skägg och svart kappa. Ingen slips (han är ändå en rebell).

Håkan Sandblad skriver: Det verkar vara dags att fräscha upp den gamla idén att ge honom Nobelpriset. Det låter på något sätt som en logisk utveckling. Motiveringen kan man låna direkt från  Princeton. 

Den motiveringen lyder så här: Ehuru han nu närmar sig den farliga åldern av 30 år, utgör hans musik alltjämt ett autentiskt uttryck för det unga Amerikas oroade och engagerade samvete".Inga kommentarer:

Skicka en kommentar